Jak zrobić ser domowy z pomocą szynkowara – Praktyka u Praktyka


Wyświetlenia : 51735

Link do pobrania : Pobierz
Nomart,Praktyka u Praktyka,Artur Nowicki,wyroby domowe,sery,ser,wędzenie,wędzarnia,serowarstwo,ser domowy,jak zrobić ser,przepis na ser,ser z szynkowara,prasowanie sera,ser wędzony,ser pikantny,wędzenie sera,jak wędzić ser,ser podpuszczkowy,ser domowej roboty,nomart ricotta,nomart szybkowar,ser wedzony domowy,jak zacząć,ricotta

27 odpowiedzi

  1. Chusty, podpuszczka, foremka zamówione. Pojutrze po mleko do znajomej gospodyni i w sobotę grzanie mleka. Twarogi robiłem często ale podpuszczkowy będę robił pierwszy raz. Dzięki za inspirację. Sklep dobrze wyposażony więc nie było problemu z doborem foremki. Nie kupiłem tylko podkładki serowarskiej ale to coś wykombinuję domowym sposobem:):) Pozdrawiam i życzę aby cały czas miał Pan w sobie tyle pozytywnej energii.

  2. Witam.
    Czy aby pominąć proces wyrabiania twarogu, można użyć twarogu tłustego..
    Fajna sprawa z tym wyrobieniem sera. Chciałbym zrobić lecz mam obawy co do moich umiejętności i napoczątek chciałbym pewien etap pominąć.😊

  3. YT blokuje filmy o broni a powinien te. Przecież to powinno podlegać pod konwencję genewską – nie wolno tak znęcać się nad ludźmi 🤣 No cóż… Proszę o WIĘCEJ! 😁

  4. czy to podpuszczka, czy to chlorek wapnia JEST dodatek chemii i nie ma zmiłuj się, zyjemy w czasach nauki i wiemy, że są to substancje CHEMICZNE. problem w tym, że to żaden problem (aczkolwiek ciemni ludzie próbują je demonizować). tak samo mit soli kuchennej niejodowanej. ona ma dalej jod, naturalnie. po prostu nie ma dodatku jodu, który jest.. DOBRY w stężeniach, w których tą sól się spożywa. co więcej, ta sama sól jest toksyczna i śmiertelna w dużych dawkach.. co nas łączy z kolejnym mitem – dodatki soli azotowych przeróżnych w wędlinach które są DOBRE, ale jak z solą kuchenną – dawka świadczy o tym czy coś jest dobre czy szkodliwe. niestety mity są powielane, dziwne słownictwo czy zaklinanie rzeczywistości faktów nie zmieni.

  5. Nawiążę do początku filmu. Ludzie nadużywają słowa "chemia" nie rozumiejąc jego prawdziwej istoty. W domyśle słowo "chemia" ma negatywne skojarzenia, jako coś "sztucznego", szkodliwego. Ale wszystko to chemia. Pan też dodaje chemię do mleka. Chemię mamy w sobie, chemia nas otacza, dzięki chemii istnieje świat. I to też nie prawda, że jeśli jakiś związek powstał w laboratorium a nie "w naturze" lub został dodany (tak jak na przykład chlorek wapnia do mleka) od razu jest zły czy szkodliwy. Czasem jest wręcz przeciwnie, ponieważ jesteśmy w stanie pozbyć się towarzyszących szkodliwych związków, które powstały naturalnie. Oczywiście, do żywności wysoko przetworzonej dodawane są związki nieobojętne dla naszego organizmu, których spożycie powinno być ograniczone. Ale też nie każdy konserwant czy dodatek jest zły. Nie wszystko co powstaje w laboratorium jest złe, jak i nie wszystko co "naturalne" jest dobre. I vice versa. Chemia to chemia – potrafi nas zabić ale też uleczyć. I nie ma znaczenia czy powstała w laboratorium czy bez udziału człowieka.

Skomentuj @Konderix Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *