Jak zrobić TONKOTSU RAMEN? – wszystko co musisz wiedzieć


Wyświetlenia : 58208

Link do pobrania : Pobierz
TopGar,Top Gar,tonkotsu,ramen tonkotsu,ramen,jak zrobić ramen,przepis na ramen,kuchnia japońska,biały ramen,jak zrobić tonkotsu ramen,jak zrobić bulion na ramen

43 odpowiedzi

  1. Książka Zrozumieć Ramen jest już dostępna https://topgar.pl

    Książka ma twardą oprawę, 320 stron i w 100% poświęcona jest ramenowi. Starałem się ją napisać tak, aby była odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. Co ja będę Wam zresztą o niej opowiadał – jak zajrzycie na stronę to można tam zobaczyć kilka przykładowych stron czy spis treści.

    Mega się jaram :D!

  2. Mój bulion niestety wyszedł dość klarowny. Niby jest biały, ale po dodaniu tarę robi się brązowy. Poza tym jest taki po prostu bez smaku, smakuje jak woda z lekkim posmakiem kości. Jest również bardzo rzadki. Gotowałem go według przepisu, w garnku. Co zrobiłem źle?

  3. Ten poradnik jest jak oglądanie one piece. Milion wątków 😄 ale to tylko świadczy o tym, jak ogromna wiedzę posiadasz i jak dokładnie chcesz wykonać wszystkie etapy.

  4. Fajny przepis, dzięki. Mam pytanie, proporcja kości do wody to proporcja finalna? Ma wyjść 3 litry bulionu? Gotowałem w garnku i spora ilość wody wyparowała. Mam dolać świeżej? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊.

  5. Dziś będę w końcu "składał" ramen z Twojego przepisu i serwował rodzinie 😉 Ty wiesz jak trudno zrobić coś takiego mieszkając w małej miejscowości? 😭 Braki podstawowych produktów, internet ratuje ale czas się bardzo wydłuża i generuje koszty🤭

  6. Cześć Wojtku. Kupiłem Twoją książkę w przedsprzedaży. Super robota, ogrom Twojej wiedzy i porady wspaniałe dla gotujących. Fajny pomysł z kartkami i zakładką! Zacząłeś z wysokiej półki.Co będzie dalej?😊
    Mam pytanie odnośnie tonkotsu bulionu. Gotowałem z 3kg kości i 4,5 litra wody czyli półtora Twojej porcji przez ok 12h (sądzę że to nie zaszkodzi a jeszcze pomoże). Dolewałem trochę wody przy migotaniu i na finalnej godzinie zabielania też trochę dolałem. Wyszło mi dokładnie 1.6 litra przecedzonego wywaru czyli ok 4 porcje. Smakuje bardzo fajnie. Czy to dobry wynik czy jednak dawałem za mało wody i jest za gęste?

  7. Wczoraj zrobiłem bulion Paitan z instrukcjami z książki – i aż przyszedłem tutaj pochwalić, jak rewelacyjnie jest tam wszystko wytłumaczone!

    Rezultat aż mnie zadziwił, amator kuchni, a po zrobieniu wszystkich kroków, bulion biały jak śnieg, z aromatizerami pachniał wyjątkowo dobrze, pomrożony i poczeka na swoją kolej

    Więc – Twoje przepisy, czy kulinarne porady i wiedza, to złoto 😉

  8. Zrobiłem ten wywar na ramenik we wtorek i chce go przytrzymać na sobotę. Tylko tak… kolor był taki ładny kremowy teraz w lodówce zmienił się na taki trochę lekko brązowawy(szary?) konsystencja jest ok ale nie wiem czy tak powinien wygladać czy może coś zrobiłem nie tak i go nie zepsułem. Zapach dość intensywny czuć mocno świnkę haha 😀

  9. Dziekuje za przepis. Robię któryś raz, zawsze pysznie wychodzi. Mam pytanie odnonie Furikake, wspominasz ze skladniki po tare mozna do niego wykorzystac, czy nagrasz może lub napiszesz jak je przygotowac? Szukalem, ale znalazlem przepisy z suchych skladnikow, a tu po tare mamy mokre.

  10. Dziękuj za odpowiedź ! Własnie zrobiłem swoje pierwsze Mayu – i wyszło mi ale niestety mocno gorzkie, czy tak powinno być? Bardzo ciemne intensywne, mocno czosnkowe ale i mocno gorzkie. Pls help

  11. Moj pierwszy domowy ramen. Robie juz ktorys raz. Za 1 razem musialem zamiebic tare na inne bo niestety nie moglem nigdize stacjonarnie dostac kombu i tunczyka. Uzylem miso tare i też bylo na tyle dobre ze robilem kolejny raz

  12. Witam. Czy mogę prosić o wyjaśnienie, jaka to jest funkcja BROWN na cookerze? Niestety nie mogę dojrzeć na filmie. Mam podobny sprzęt, ale w wersji polskiej i tego "przycisku" nie mogę odgadnąć, i nie wiem ktory wcisnąć u siebie. Właśnie gotuję tonkotsu i próbuję na opcji gulasz.

  13. Zainspirowałeś mnie i właśnie gotuję kości. Ale mam pytanie ściągnęłam szumowiny i teraz myję kości. Czy włożyć je z powrotem do tego garnka z bulionem czy zalać czystą wodą?
    Jeśli czystą wodą to po co zbierać szumowiny?
    Pogubiłam się .. 🤪

  14. Podchodzę do ramenu robionego w domu pierwszy raz i ten film mnie oczarował – można o czymś trudnym opowiadać spójnie, konkretnie i ze spokojem. Wszystko ułożyłam w głowie, kupiłam co trzeba i niebawem będę działać. ❤

  15. Dobry przepis, trzeba będzie wytresować. Mój ostatni tonkotsu był pyszny ale po całym dniu gotowania było go bardzo mało. Zmienił się w galaretę bo z własnej inicjatywy dorzuciłem kurczaka 😛

  16. Hej ! Czy przygotowując ramen Tantanmen używasz bulionu Tonkotsu czyli tego z dzisiejszego odcinka? I drugie pytanie bo nie dojrzałem w filmie to czy jakoś ten bulion jest przyprawiany klasycznie czyli jakąś sól i pieprz 🙂 ? Czy to po prostu wywar z kości a smak ramenu nadaje tare oraz oleje automatyzujące w tym odcinku z palonego czosnku ?:) będę wdzięczny za odpowiedź. Super materiał !

  17. Po obejrzeniu tego odcinka zapragnąłem zrobić Tonkotsu Ramen. Myślałem, że pho jest dużym wyzwaniem – ale ramen bije pho na głowę zarówno pod względem dbałości o szczegóły jak też pod względem ilości składników (chashu, tare, olej mayu no i jeszcze jajka ajitama). Wielki like i oczywiście sub!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *