Jak zrobić Paneer czyli Indyjski ser | Kuzyn Hindus


Wyświetlenia : 107242

Link do pobrania : Pobierz
Indyjski ser,paneer,panir,Virengotuje,gotowanie po indyjsku,Indyjska kuchnia,wegetariańskie jedzenia,wegetarianskie,wegetariańskie,Indyjskie przepisy,ser,pan hindus,panhindus,Food (TV Genre),Kuzyn Hindus

50 odpowiedzi

  1. Gracias,estimado.
    Hago el paneer,de la misma manera.
    Solo,que aquí me inspiraste para prensarlo con más peso.
    Probé cortar la leche con limón.No me gustó.
    No cambio el vinagre blanco,por nada del mundo! Es el ideal.
    Saludos,desde Argentina.🇦🇷

  2. Twoje przepisy na ser paneer znam od dawna, ale dziś postanowione. Jadę do Bonifratrów w Krakowie po mleko z mlekomatu. Też nie mam tych fajnych dziurkowanych pojemniczków więc zrobię w zwykłym durszlaku. Będzie połączenie kuchni indyjskiej i polskiej. Kształt sera przypomni mi to co robiły moja babcia i ciocia. Pozdrawiam

  3. Właśnie dzisiaj robiłem twój ser. Trochę mi mało wyszło z 5 litrów mleka , zastanawiam się gdzie zrobiłem błąd. Może gazy nie miałem a w durszlaku były większe dziurki. Za godzinę spróbuje.

  4. Zrobiłem i jest super.Ja też mam dostawę mleka od rolnika raz w tygodniu i wyszedł wspaniały.Daje się smażyć i nie rozpada się.Zrobiłem palak paneer ale ze szpinakiem nie rozdrobnionym bo bardziej mi smakuje.
    Dzięki że jesteś bo ja jako miłośnik Indii i kuchni indyjskiej gotując samemu trochę improwizowałem mając przyprawy przywiezione z Indii ale kto wie lepiej jak gotować po indyjsku jak nie Hindus?

  5. Sam nie wiedziałem, że często robię paneer 😉 U mnie nazywa się to queso blanco, a to praktycznie to samo. Jak ktoś lubi cytrusowy posmak, to zamiast octu można użyć soku z limonki lub cytryny. Pozdrawiam

  6. Panie Firan, fajna ten Pana kanał Ale muzyczka do bani!!! Jakże pięknie do tych wszystkich indyjskich rzeczy pasowałaby piękna indyjska muzyka /star,sarangi itp./ Bo ta co jest zwyczajnie nie pasuje! I serdecznie dziękuję za te przepisy !

  7. Nie widzę w tym nic szczególnego – to jest po prostu biały ser (twaróg), znany w Polsce od lat. Technologia też znana od wieków w Polsce (proces wytrącania twarogu z mleka jest inicjowany octem). Tradycyjnie w Polsce naturalne mleko odstawiało się w ciepłe miejsce na jakiś czas (do chwili, gdy w smaku zaczynało być "dzikie", czyli lekko skwaśniałe, ale nie zsiadłe). Następnie wlewało się do garna i zaczynało podgrzewać – w pewnym momencie następowało wytrącenie twarogu. Ważne w tym procesie, aby mleko się nie zagotowało, gdyż w temperaturze 100 stopni następuje koagulacja twarogu. Kostkę białego sera zwykle spożywa się krojąc go na plastry i posypując ulubioną przyprawą.

  8. W oryginale tj. według receptury z której korzystają Hindusi taki ser się robi z użyciem soku z limonek (przypuszczam, że cytryna też da radę). Nie wiem jaka różnica w walorach smakowych będzie pomiędzy proponowanym, ale originally przepis wydaje się bardziej naturalny.

  9. Dzis znalazlam ten film na Youtube. Rewelacja. Bardzo dziekuje, za ten przepis, ktory jest bardzo podobny do naszego domowego wyrobu twarogu. Mieszkam od lat w US i za polskim twarogiem bardzo tesknie, stad probuje robic go sama (do polskich sklepow mam 3 godz samochodem). Bylabym wdzieczna, gdybys mogl mi podac miejsce gdzie moglabym kupic to pudelko i siatke? (screen) do odzielania serwatki. Nastepnym razem jak bede w Polsce to chcialabym to kupic. Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za fantastyczne przepisy.

  10. Jesteś moim idolem. Muszę ogladnąć wszystkie odcinki. Przyszłam tu po ogladnieciu 7 metrów…
    Jesteś niesamowitym, dobrym i mądrym człowiekiem. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *