Jak zrobić Paneer czyli Indyjski ser | Kuzyn Hindus
Wyświetlenia : 107242
Link do pobrania : Pobierz
Indyjski ser,paneer,panir,Virengotuje,gotowanie po indyjsku,Indyjska kuchnia,wegetariańskie jedzenia,wegetarianskie,wegetariańskie,Indyjskie przepisy,ser,pan hindus,panhindus,Food (TV Genre),Kuzyn Hindus
50 odpowiedzi
Jutro robię 😀
Gracias,estimado.
Hago el paneer,de la misma manera.
Solo,que aquí me inspiraste para prensarlo con más peso.
Probé cortar la leche con limón.No me gustó.
No cambio el vinagre blanco,por nada del mundo! Es el ideal.
Saludos,desde Argentina.🇦🇷
Czy sok z cytryny działa tak samo jak ocet ?
Twoje przepisy na ser paneer znam od dawna, ale dziś postanowione. Jadę do Bonifratrów w Krakowie po mleko z mlekomatu. Też nie mam tych fajnych dziurkowanych pojemniczków więc zrobię w zwykłym durszlaku. Będzie połączenie kuchni indyjskiej i polskiej. Kształt sera przypomni mi to co robiły moja babcia i ciocia. Pozdrawiam
Cześć Viren .Gdzie można kupić taki pojemnik do sera ( do odsączenia ) oraz ściereczke?Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dobry przepis… Polecam spróbować z mleka koziego…
Nie wiedziałam, że w taki prosty sposób można zrobić ser. Dziękuję za przepis:)
Co robię nie tak. Brak grudek.
Właśnie dzisiaj robiłem twój ser. Trochę mi mało wyszło z 5 litrów mleka , zastanawiam się gdzie zrobiłem błąd. Może gazy nie miałem a w durszlaku były większe dziurki. Za godzinę spróbuje.
I po co te dziwne nazwy?. To stary przepis na domowy żółty ser.
Ja nie miałem octu w domu i wcisnąłem sok z lemonki.
Zrobiłem i jest super.Ja też mam dostawę mleka od rolnika raz w tygodniu i wyszedł wspaniały.Daje się smażyć i nie rozpada się.Zrobiłem palak paneer ale ze szpinakiem nie rozdrobnionym bo bardziej mi smakuje.
Dzięki że jesteś bo ja jako miłośnik Indii i kuchni indyjskiej gotując samemu trochę improwizowałem mając przyprawy przywiezione z Indii ale kto wie lepiej jak gotować po indyjsku jak nie Hindus?
W Indiach dodaje się sok z cytryny.
Przepis super!!! Ale mam pytanie czy ser czuć octem ?😊pozdrawiam.
Czy można dodać sól lub inne przyprawy do mleka ?
Z pełnym szacunkiem ale Polacy znają wyrób sera od tysięcy lat
Rewelacja , bardzo szybko się to robi i jakie dobre ,ciekawe czy da się go wędzić pozdro
Dzięki wielkie. Łatwe do zrobienia i przepyszne.I wiem co mam na talerzu.Trafiłam tu pierwszy raz . Zostaję:) Pięknie mówisz po polsku.
Przyjemny gość zrobił pijanegO PANEERA 🙂
nie wlewaj serwatki
Sam nie wiedziałem, że często robię paneer 😉 U mnie nazywa się to queso blanco, a to praktycznie to samo. Jak ktoś lubi cytrusowy posmak, to zamiast octu można użyć soku z limonki lub cytryny. Pozdrawiam
Z octem..? To komuś smakuje..? Ja ocet spirytusowy używam tylko do mycia toalety..!
mleko pasteryzowane trzeba użyć. Sprzedawane w torebkach foliowych
dzięki bracie bracie świetny przepis wielka pomoc w obcy kraj
Super! Jutro zrobię dla męża ( też Hindus) zobaczymy co powie❤
Panie Firan, fajna ten Pana kanał Ale muzyczka do bani!!! Jakże pięknie do tych wszystkich indyjskich rzeczy pasowałaby piękna indyjska muzyka /star,sarangi itp./ Bo ta co jest zwyczajnie nie pasuje! I serdecznie dziękuję za te przepisy !
Tak samo robi się polski twaróg, pozdrawiam
Viren,niesamowite!☺
A czy z mleka roślinnego tez można zrobić ser.??
Drogi Kuzynie, jak długo mniej więcej taki ser można bezpiecznie przechowywać w lodówce ?
Super 👌
przeciez to twarog!!!
Nie widzę w tym nic szczególnego – to jest po prostu biały ser (twaróg), znany w Polsce od lat. Technologia też znana od wieków w Polsce (proces wytrącania twarogu z mleka jest inicjowany octem). Tradycyjnie w Polsce naturalne mleko odstawiało się w ciepłe miejsce na jakiś czas (do chwili, gdy w smaku zaczynało być "dzikie", czyli lekko skwaśniałe, ale nie zsiadłe). Następnie wlewało się do garna i zaczynało podgrzewać – w pewnym momencie następowało wytrącenie twarogu. Ważne w tym procesie, aby mleko się nie zagotowało, gdyż w temperaturze 100 stopni następuje koagulacja twarogu. Kostkę białego sera zwykle spożywa się krojąc go na plastry i posypując ulubioną przyprawą.
Ja zrobilam z mleka uht, do ktorego dolalam smietany 30, zeby bardziej przypominalo krowie i wyszlo calkiem spoko
Robiłam ten ser w wersji z koziego mleka. I teraz reklamuje go wraz z Twoim filmikiem wśród znajomych. Dziękuję za przepis. 😊
W oryginale tj. według receptury z której korzystają Hindusi taki ser się robi z użyciem soku z limonek (przypuszczam, że cytryna też da radę). Nie wiem jaka różnica w walorach smakowych będzie pomiędzy proponowanym, ale originally przepis wydaje się bardziej naturalny.
Gotuj z Abelardem Gizą Show
Viren, czemu Hindusi noszą pierścionki I bransolety?
Viren jesteś wspaniały facet i cudnie gotujesz. Bardzo fajnie się Ciebie słucha. No i głodny człowiek się robi🤪
Dzis znalazlam ten film na Youtube. Rewelacja. Bardzo dziekuje, za ten przepis, ktory jest bardzo podobny do naszego domowego wyrobu twarogu. Mieszkam od lat w US i za polskim twarogiem bardzo tesknie, stad probuje robic go sama (do polskich sklepow mam 3 godz samochodem). Bylabym wdzieczna, gdybys mogl mi podac miejsce gdzie moglabym kupic to pudelko i siatke? (screen) do odzielania serwatki. Nastepnym razem jak bede w Polsce to chcialabym to kupic. Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za fantastyczne przepisy.
Jesteś moim idolem. Muszę ogladnąć wszystkie odcinki. Przyszłam tu po ogladnieciu 7 metrów…
Jesteś niesamowitym, dobrym i mądrym człowiekiem. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Rany, jakie to jest proste do zrobienia! Uwielbiam paneer. Pędze, lecę po składniki <3 Dziękuję <3
Przepis rewelacyjny Juz mam Twoja subskrybcje I bede szukac dalszych Twoich przepisow Pozdrawiam
Jestes ciezko przystojny i zdolny w kucharzeniu!
Świetny przepis ,dzięki👍🏻🍀
Tyle zmarnowanej tak zwanej 'serwatki'. W czasach mego dzieciństwa niewiele było lepszych napoi na upalne dni, niż ta pozostała po robieniu twarogu 'woda' – schłodzona oczywiście.
No super. Bede robic! Pozdrawiam 🙂
A ja sie dziwilam jak moja sasiadka z Pendzabu co tydzien z worami mleka ze sklepu wraca (w Kanadzie mleko jest w.workach nie butelkach) .
Uwielbiam Cię za ten przepis! Odkąd na niego trafiłam, ser gości u mnie regularnie 😀 Pozdrawiam!
Czy to jest w smaku taki FETA ser?