Jak zrobić KIMCHI?


Wyświetlenia : 105144

Link do pobrania : Pobierz
Eko food,slow food,fit,wege,vege,vegetable,rotten,mickey rotten,kuchnia wege,wegańskie,przepisy wege,fit przepisy,michał gniłka,gniłka,eko,zdrowe śniadania,zdrowe obiady,fit program,wege przekąski,zdrowe przekąski,wege zupy,jadłonomia,kuchnia roślinna,wegan nerd,wegetarianizm,dania wege,azja,kuchnia azjatycka,kimchi,korea,kuchnia koreańska,przepis,jak zrobić,pascal brodnicki,tuba smaku,tuba,smaku,przystawka,danie,warzywa

28 odpowiedzi

  1. trzydniowe kimchi?? przecież ono dwa dni to powinno stać w temp. pokojowej a potem do chłodnego pomieszczenia dla dalszego dochodzenia do smaku. tak naprawdę to dopiero gdzieś po ok.1-2 tygodniach ma ono taki smak jak powinno. właściwie im starsze tym nawet lepsze. ale przede wszystkim trzymane w chłodnym miejscu. Koreańczycy mają nawet do tego celu specjalne lodówki.

  2. Ponieważ na końcu filmiku prosisz o komunikowane się,  jak to nazwałeś, aby kanał rozwijał się we właściwym kierunku, to mam dwie sprawy.
    Oleju sojowego nie dodaje się, tylko olej rybny lub/i ostrygowy w oryginale te składnik są tez zamiennie stosowane z surowa ryba lub/i ostrygami, ale ten motyw raczej w Europie nie przejdzie tak łatwo. Trochę szkoda, bo smak i zapach surowych dodatków zanika po ukiszeniu, a dokładniej mówiąc zmiana się na inny, wiec osoby nielubiące ryb, nie wyczują tego smaku i zapachu po 7 – 14 dniach
    Druga sprawa to nie wyciska/miażdży się kapusty nadmiernie, wręcz odwrotnie, stara się, aby pozostała jeszcze trochę jędrna i chrupiąca na tyle ile to możliwe po kiszeniu.
    Reszta jak w oryginale, a więc OK.

  3. Wszystko pieknie, tylko czy aby napewno to dobry pomysl z metalowym garnkiem do kiszenia??? Wydaje mi sie,ze podczas kiszenia wydziela sie kwas,ktory nie powinien miec kontaktu z metalem, poniewaz wydziela trujace zwiazki, raczej szklo lub kamionka jesli chodzi o wszelkie kiszonki, jesli garnek to mysle, ze emaliowany. Moim celem nie jest krytyka,lecz dbalosc o zdrowie, jesli jestem w bledzie, to prosze mnie poprawic. Pozdrawiam serdecznie. Emilia❤

  4. Ja przede wszystkim doceniam Twój niesamowity spokój w mówieniu i przekazywaniu informacji, jest w Tobie coś takiego, że od razu chce się stanąć koło Ciebie i próbować robić wspólnie przepis. Do tego wielki uśmiech, piękny, staranny język, samo kimchi schodzi na drugi plan 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

  5. Dupa a nie kimchi. Mieszkalem ponad 4 lata w Korei i byla to jedna z potraw, ktore pochlanialem oporowo. Praktycznie wszystkie, z nielicznymi naprawde wyjatkami, stanowily sama kapuste z platkami chilli. Zadnej marchewki, rzepy i innych dupereli.

  6. W 2019 roku robiłem leczo z Twojego przepisu i pomimo moich ubogich umiejętności kulinarnych było to najlepsze leczo jakie w życiu jadłem, wśród wszystkich osób którym wystarczyło odwagi żeby spróbować posiłków które wyszły spod mojej ręki Twoje leczo zbierało same pochwały i liczne prośby o przepis. W tym roku mam zajawkę na kiszenie wszystkiego co jest możliwe do ukiszenia, po przeglądnięciu kilku(nastu) poradników jak wykonać kimchi szczęśliwym trafem znów trafiłem na Twój kanał, bez wątpienia kiszenie pekińskiej z WegeTubą oraz subskrypcja, która należy się od dawna. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

  7. Wczoraj oglądałem jakiś przepis i cały dzień nuciłem kolędy. Teraz oglądam to i muzyczka w tle strasznie przypomina oj maluśki maluśki. 💁 i znowu cały dzień będę miał to w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *