Jak zrobić KIMCHI?
Wyświetlenia : 105144
Link do pobrania : Pobierz
Eko food,slow food,fit,wege,vege,vegetable,rotten,mickey rotten,kuchnia wege,wegańskie,przepisy wege,fit przepisy,michał gniłka,gniłka,eko,zdrowe śniadania,zdrowe obiady,fit program,wege przekąski,zdrowe przekąski,wege zupy,jadłonomia,kuchnia roślinna,wegan nerd,wegetarianizm,dania wege,azja,kuchnia azjatycka,kimchi,korea,kuchnia koreańska,przepis,jak zrobić,pascal brodnicki,tuba smaku,tuba,smaku,przystawka,danie,warzywa
28 odpowiedzi
Wlasnie dojrzalam do zrobienia kimchi😊 podoba mj się twój przepis
a imbir?
Lepiej dodać sos rybny zamiast sojowego
W przepisie pod filmem podałeś rzepę:) Ale ogolnie z rzepy też można zrobić
A cebuli pan nie blenduje?
A gdzie trzymac to kimchi jak się juz zrobi i żeby się ukisiło?
Ja mam pytanie ziomek, jak to zrobie to mam to kimchi odstawić gdzieś normalnie czy do lodówki? Tzn na pierwsze 2/3 dni
trzydniowe kimchi?? przecież ono dwa dni to powinno stać w temp. pokojowej a potem do chłodnego pomieszczenia dla dalszego dochodzenia do smaku. tak naprawdę to dopiero gdzieś po ok.1-2 tygodniach ma ono taki smak jak powinno. właściwie im starsze tym nawet lepsze. ale przede wszystkim trzymane w chłodnym miejscu. Koreańczycy mają nawet do tego celu specjalne lodówki.
Zjadam fresh kimchi od ponad 30 lat robione jest przez Korean people w New York . Super foods
Dzięki 🧡. Będę dziś próbować.
nie kisi się w pojemnikach z metalu, a do baby ganoush nie dodaje się zwęglonych elementów skórki. Dwa przepisy obejrzałam i dwa do bani. Niezdrowe.
Ponieważ na końcu filmiku prosisz o komunikowane się, jak to nazwałeś, aby kanał rozwijał się we właściwym kierunku, to mam dwie sprawy.
Oleju sojowego nie dodaje się, tylko olej rybny lub/i ostrygowy w oryginale te składnik są tez zamiennie stosowane z surowa ryba lub/i ostrygami, ale ten motyw raczej w Europie nie przejdzie tak łatwo. Trochę szkoda, bo smak i zapach surowych dodatków zanika po ukiszeniu, a dokładniej mówiąc zmiana się na inny, wiec osoby nielubiące ryb, nie wyczują tego smaku i zapachu po 7 – 14 dniach
Druga sprawa to nie wyciska/miażdży się kapusty nadmiernie, wręcz odwrotnie, stara się, aby pozostała jeszcze trochę jędrna i chrupiąca na tyle ile to możliwe po kiszeniu.
Reszta jak w oryginale, a więc OK.
Co to muzyczka w tle? Super uspokajająca oraz idealnie wpasowuje się w film.
Wszystko pieknie, tylko czy aby napewno to dobry pomysl z metalowym garnkiem do kiszenia??? Wydaje mi sie,ze podczas kiszenia wydziela sie kwas,ktory nie powinien miec kontaktu z metalem, poniewaz wydziela trujace zwiazki, raczej szklo lub kamionka jesli chodzi o wszelkie kiszonki, jesli garnek to mysle, ze emaliowany. Moim celem nie jest krytyka,lecz dbalosc o zdrowie, jesli jestem w bledzie, to prosze mnie poprawic. Pozdrawiam serdecznie. Emilia❤
Robię kimchi jakiś czas ale po Pana odcinku za subsk kanał i robię dalej pozdro…
Zrobię…
Ja przede wszystkim doceniam Twój niesamowity spokój w mówieniu i przekazywaniu informacji, jest w Tobie coś takiego, że od razu chce się stanąć koło Ciebie i próbować robić wspólnie przepis. Do tego wielki uśmiech, piękny, staranny język, samo kimchi schodzi na drugi plan 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
czy może być jakiś zamiennik dla mąki ryżowej?
Witaj. Polecam dodanie jabłka pokrojonego w słupki. Kimchi smakuje wtedy jeszcze lepiej 😀
Świetna przejrzysta prelekcja 👍
Dupa a nie kimchi. Mieszkalem ponad 4 lata w Korei i byla to jedna z potraw, ktore pochlanialem oporowo. Praktycznie wszystkie, z nielicznymi naprawde wyjatkami, stanowily sama kapuste z platkami chilli. Zadnej marchewki, rzepy i innych dupereli.
Cukier?!
Dla sprostowania, kimchi to nie jest określenie na kiszona kapustę a ogólnie warzywa, w Korei kisi się przeróżne warzywa i nazywa się to kimchi
W 2019 roku robiłem leczo z Twojego przepisu i pomimo moich ubogich umiejętności kulinarnych było to najlepsze leczo jakie w życiu jadłem, wśród wszystkich osób którym wystarczyło odwagi żeby spróbować posiłków które wyszły spod mojej ręki Twoje leczo zbierało same pochwały i liczne prośby o przepis. W tym roku mam zajawkę na kiszenie wszystkiego co jest możliwe do ukiszenia, po przeglądnięciu kilku(nastu) poradników jak wykonać kimchi szczęśliwym trafem znów trafiłem na Twój kanał, bez wątpienia kiszenie pekińskiej z WegeTubą oraz subskrypcja, która należy się od dawna. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
jeżeli po kilku dniach robi się za kwaśne, to w jaki sposób przechowujesz kimchi w nielimitowanym czasie ? Wtedy nie będzie kwaśne ? … Coś ściemniasz :((((
Czy make ryzowa moge czyms zastapic?
KimCI, w języku koreańskim nie ma CZ
Wczoraj oglądałem jakiś przepis i cały dzień nuciłem kolędy. Teraz oglądam to i muzyczka w tle strasznie przypomina oj maluśki maluśki. 💁 i znowu cały dzień będę miał to w głowie