Jak zrobić idealnego steka? – STEK, który zawsze wychodzi
Wyświetlenia : 200144
Link do pobrania : Pobierz
TopGar,Top Gar,stek,steki,smażenie steków,rodzaje steków,stek z marketu,rib eye,steki z grilla,steki z patelni,jak zrobić steka,wybór mięsa na steki
26 odpowiedzi
Cześć. Mam pytanie do robienia steków metodą sous-vide. Jak długo można trzymać bezpiecznie ugotowane steki w lodówce?
Dobra robota 😀
Miał pan podać pod filmem temperaturę wody a stopień wysmażenia steka nie mogę znaleźć
22:58 wszystko fajnie, ale zapakowałeś rozmaryn, a nie tymianek…
1:20 niestety mięso tych ras na steki jest nafaszerowane sterydami, to bydło jest szprycowane, aby im mięśnie rosły "na steki" właśnie, w tłuszczowe przerosty są od karmy z soją i kukurydzą, które powoduje wzrost stanów zapalnych u bydła i stłuszczenie tkanek. Podczas tego procesu wytwarzana jest duża ilość IL-6 prozapalnej, która potem działa u ludzi, razem z tymi hormonami… smacznego
Świetny kanał.
CO Ty za bzdury gościu tu opowiadasz. Po pierwsze mięso nie musi być sezonowane, sa różne metody, różne rodzaje mięs sezonowanie nie jest zawsze własciwe. Opowiadasz brednie, już nie wspomnę, że spaliłes steka, ale tu powiesz, że robisz steki po amerykańsku xD
Jesteś pewien ze to tymianek ?? Mi to wygląda na rozmaryn 😉
Gotować w plastiku, bardzo zdrowe
Bardzo wartościowy film.Dziekuje❤
Rzadko komentuje ale tym razem musze, super materiał, ugotowałem steka przypaliłem z zewnatrz w srodku medium idealny… Dzięki 👍
Gówno prawda że ma tak długo odpoczywać
Proponuję się zapoznać z technika odpoczynku steka
Sous vide każdy centymetr to godzina w wodzie
Robi się na 52stopnie
I nie wiem po co ma czekać w lodówce
Gadasz pan pierdy
Super informacje! Jutro zaskoczę mojego rzeźnika!
Rewelacyjny materiał…
A co powiesz o stekach z ligawy?
tomahawk izi na głowe 😀
Dziekuje, Super wyklad,
machasz rękoma jak sparaliżowany
Pieprzyc można stek przed smarzeniem. Nie ma obcji żeby pieprz sie przypalił podczas smarzenia. Gdzie jest stopień wysmarzenia very well done. Jest siedem stopni wysmarzenia. Stek powinien odpoczywac na kratce zeby sie nie zaparzył i był chrupiący od spodu. Metoda z dlonia to bezsens.
Jeżeli dowiesz się, że wołowina zanim w ogóle trafi do sprzedaży, musi leżakować 21 dni, to steki leżakowane 3-4 tygodnie nie zrobią na Tobie większego wrażenia 🤭
Stek z krowy? NIE dziękuję.Ja wolę z byka.
Bardzo interesujący film ze sporą porcją wiedzy. Ale obiecałeś podać temperatury dla sous vide w zależności od oczekiwanego później stopnia wysmażenia. 57stopni C i 2 godziny dla medium czy medium rar? A dla pozostałych? Możesz?
Dobra napaliłem się na steka 🙂 kiedyś robiłem, według przepisu, który znajdował się na etykiecie z marketu i zraziłem się, bo wyszła podeszwa 😀
Chciałbym zrobić go dobrze. Potrzebuję dobrać dobrą patelnię. Na filmie mówisz, że musi być albo stalowa albo żeliwna. Tylko teraz kwestia czy możesz polecić jakąś dobrą ? tak w cenie do 300 zł ? wybór jest ogromny w przedziale cenowym od 80 – 500 i więcej. Jaki rozmiar najlepiej brać 28 ? czy większy ? Jak z tymi stalowymi trzeba je sezonować, żeby nie przywierało ? co ile to się robi ? nigdy nie miałem do czynienia z inną patelnią niż z teflonem 😀 a na stalowej z powłoką też się zrobi czy będzie lipa ?
Czy niesezonowana wołowina jakkolwiek nadaje się na steki? Czy zawsze wyjdzie twarda?
Mega odcinek jest juz co mowione bylo oscinek z metoda sous vide bez jakis spechaln?ch sprzetow pozdrawaim
Jeśli po zdjęciu steka z patelni trzeba czekać 5 minut "aż odpocznie" to przecież mięso będzie chłodne po tych 5-ciu minutach. Kto lubi jeść zimnego steka?