Jak zrobić idealnego steka? – STEK, który zawsze wychodzi


Wyświetlenia : 200144

Link do pobrania : Pobierz
TopGar,Top Gar,stek,steki,smażenie steków,rodzaje steków,stek z marketu,rib eye,steki z grilla,steki z patelni,jak zrobić steka,wybór mięsa na steki

26 odpowiedzi

  1. 1:20 niestety mięso tych ras na steki jest nafaszerowane sterydami, to bydło jest szprycowane, aby im mięśnie rosły "na steki" właśnie, w tłuszczowe przerosty są od karmy z soją i kukurydzą, które powoduje wzrost stanów zapalnych u bydła i stłuszczenie tkanek. Podczas tego procesu wytwarzana jest duża ilość IL-6 prozapalnej, która potem działa u ludzi, razem z tymi hormonami… smacznego

  2. CO Ty za bzdury gościu tu opowiadasz. Po pierwsze mięso nie musi być sezonowane, sa różne metody, różne rodzaje mięs sezonowanie nie jest zawsze własciwe. Opowiadasz brednie, już nie wspomnę, że spaliłes steka, ale tu powiesz, że robisz steki po amerykańsku xD

  3. Gówno prawda że ma tak długo odpoczywać
    Proponuję się zapoznać z technika odpoczynku steka

    Sous vide każdy centymetr to godzina w wodzie
    Robi się na 52stopnie
    I nie wiem po co ma czekać w lodówce
    Gadasz pan pierdy

  4. Pieprzyc można stek przed smarzeniem. Nie ma obcji żeby pieprz sie przypalił podczas smarzenia. Gdzie jest stopień wysmarzenia very well done. Jest siedem stopni wysmarzenia. Stek powinien odpoczywac na kratce zeby sie nie zaparzył i był chrupiący od spodu. Metoda z dlonia to bezsens.

  5. Bardzo interesujący film ze sporą porcją wiedzy. Ale obiecałeś podać temperatury dla sous vide w zależności od oczekiwanego później stopnia wysmażenia. 57stopni C i 2 godziny dla medium czy medium rar? A dla pozostałych? Możesz?

  6. Dobra napaliłem się na steka 🙂 kiedyś robiłem, według przepisu, który znajdował się na etykiecie z marketu i zraziłem się, bo wyszła podeszwa 😀
    Chciałbym zrobić go dobrze. Potrzebuję dobrać dobrą patelnię. Na filmie mówisz, że musi być albo stalowa albo żeliwna. Tylko teraz kwestia czy możesz polecić jakąś dobrą ? tak w cenie do 300 zł ? wybór jest ogromny w przedziale cenowym od 80 – 500 i więcej. Jaki rozmiar najlepiej brać 28 ? czy większy ? Jak z tymi stalowymi trzeba je sezonować, żeby nie przywierało ? co ile to się robi ? nigdy nie miałem do czynienia z inną patelnią niż z teflonem 😀 a na stalowej z powłoką też się zrobi czy będzie lipa ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *