JAK ZROBIĆ MAKARON RAMEN? #wantabite #ramen #noodles
Wyświetlenia : 260586
Link do pobrania : Pobierz
want a bite,want a bite?,beata i tetsu,tetsu,kuchnia japońska,kuchnia azjatycka,gotowanie,azjatycka kuchnia,wantabite,wannabite,beataitetsu,ramen,makaron ramen,noodles,makaron,ramen makaron,zupa ramen,want a bite ramen,wantabite ramen,jak zrobić ramen,ramen poradnik,ramen w 15 min,tetsu ramen,tiktok ramen,shorts ramen,jak zrobić makaron,makaron domowy,maszynka do makaronu,makaron alkaliczny
31 odpowiedzi
[proporcje poniżej] Makaron jest najważniejszym składnikiem ramenu🍜, to od niego pochodzi nazwa dania.
Jego konsystencja i tekstura wpływają na doznanie smakowe podczas jedzenia. Istnieje wiele rodzajów makaronu alkalicznego, my pokażemy Ci taki najprostszy do przygotowania w domowych warunkach z produktów łatwo dostępnych w Polsce.
Tutaj również warto wspomnieć o Kansui, czyli specjalnym składniku używanym w produkcji tradycyjnego makaronu ramen. Jest to roztwór alkaliczny, który nadaje makaronowi ramen jego charakterystyczną barwę, sprężystą teksturę i unikalny smak.
Domowe Kansui: 50 ml wody, 1/2 małej łyżeczki soli (ok. 1 g), 1/2 małej łyżeczki węglanu sodu (ok. 1 g) – do jego zrobienia potrzebujemy sodę oczyszczoną.
Przygotowanie:
1. Na początku potrzebujemy zrobić węglan sodu.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp sodę oczyszczoną (my użyliśmy ok. 80 g) i rozprowadź ją równomiernie.
3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1h/150 °C.
4. Przesyp proszek do pojemnika, pamiętaj, aby nie dotykać go, bo może podrażnić skórę.
5. Zważ powstały węglan sodu, jego waga powinna wynosić około 2/3 masy początkowej (u nas z 80 g sody oczyszczonej po upieczeniu powstało 51 g węglanu sodu). Pieczona soda zmienia pod wpływem ciepła postać chemiczną usuwając wodę (wzór reakcji: NaHCO3–> Na2CO3).
6. Teraz w szklance wymieszaj wodę z 1/2 małej łyżeczki soli (ok. 1 g) oraz 1/2 małej łyżeczki węglanu sodu (ok. 1 g).
Makaron ramen: 100 g mąki chlebowej pszennej, Kansui.
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę chlebową i wlej Kansui.
2. Ugniataj i składaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę i odstaw na 30 minut.
3. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka.
4. Za pomocą maszynki do makaronu ponownie rozwałkuj arkusz, a następnie za pomocą krajalnicy w maszynce potnij ciasto na paski o szerokości ok. 4mm.
5. Makaron gotuj przez 30 s we wrzącej wodzie bez dodatku soli.
Co by się stało gdybym dotknęła tą pieczoną sodę?
A ta mąka to ta soda?
A soda po co wtedy
Po co tyoe chemi ? Naka jajko woda wystarczy troszke soli
A można bez maszynki?
[Smile]
Czyli soda kalcynowana sie nadaje,bo kupuję ją do prania
Uwielbiam twoje filmiki, dzięki twoim przepisom wiem już jaka jest różnica między jedzeniem w Polsce a w Japonii
KOCHAM NARUTO ❤❤
😢
Fajny przepis
Do jakiej mąki?
Pierwszy raz widzę by ktoś dodawał sodę do makaronu bardziej widzę że dodają chyba ocet nie jestem pewien bo niekiedy tłumaczenie słabo idzie a trochę filmików oglądam o makaronach z Korei czy Japonii
Po co piec sodę?
Wygląda super, będzie robiony <3
Ja mam taki patent, że makaron spaghetti wrzucam do gotującej się wody z łyżką sody
Z braku laku lepszy rydz, niż nic😂
Po co ta soda była
E nie mam takich rzeczy w domu xD
Wielkie Ci dzięki! A masz przepis na makaron pho?
Co ma do tego soda?
Jaki jest cel pieczenia sody?
Najlepszy kucharz japońsko-koreańsko-chińskiej kuchni
Kocham ramen 🍜
Ramen to moja ulubiona zupa.
Czekam na więcej filmów KOCHAM AZJATYCKĄ KUCHNIE SZCZEGÓLNIE JAPOŃSKĄ!!!❤❤❤
Taki bym zjadł
Miej w domu maszynkę do cięcia makaronu;D
Apelujemy o dodatki!!!!!
O co chodzi z tą sodą oczyszczoną? 😅
Uwielbiam wasze filmy poprosimy o więcej❤