JAK ZROBIĆ MAKARON RAMEN? #wantabite #ramen #noodles


Wyświetlenia : 260586

Link do pobrania : Pobierz
want a bite,want a bite?,beata i tetsu,tetsu,kuchnia japońska,kuchnia azjatycka,gotowanie,azjatycka kuchnia,wantabite,wannabite,beataitetsu,ramen,makaron ramen,noodles,makaron,ramen makaron,zupa ramen,want a bite ramen,wantabite ramen,jak zrobić ramen,ramen poradnik,ramen w 15 min,tetsu ramen,tiktok ramen,shorts ramen,jak zrobić makaron,makaron domowy,maszynka do makaronu,makaron alkaliczny

31 odpowiedzi

  1. [proporcje poniżej] Makaron jest najważniejszym składnikiem ramenu🍜, to od niego pochodzi nazwa dania.

    Jego konsystencja i tekstura wpływają na doznanie smakowe podczas jedzenia. Istnieje wiele rodzajów makaronu alkalicznego, my pokażemy Ci taki najprostszy do przygotowania w domowych warunkach z produktów łatwo dostępnych w Polsce.

    Tutaj również warto wspomnieć o Kansui, czyli specjalnym składniku używanym w produkcji tradycyjnego makaronu ramen. Jest to roztwór alkaliczny, który nadaje makaronowi ramen jego charakterystyczną barwę, sprężystą teksturę i unikalny smak.

    Domowe Kansui: 50 ml wody, 1/2 małej łyżeczki soli (ok. 1 g), 1/2 małej łyżeczki węglanu sodu (ok. 1 g) – do jego zrobienia potrzebujemy sodę oczyszczoną.

    Przygotowanie:
    1. Na początku potrzebujemy zrobić węglan sodu.
    2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp sodę oczyszczoną (my użyliśmy ok. 80 g) i rozprowadź ją równomiernie.
    3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1h/150 °C.
    4. Przesyp proszek do pojemnika, pamiętaj, aby nie dotykać go, bo może podrażnić skórę.
    5. Zważ powstały węglan sodu, jego waga powinna wynosić około 2/3 masy początkowej (u nas z 80 g sody oczyszczonej po upieczeniu powstało 51 g węglanu sodu). Pieczona soda zmienia pod wpływem ciepła postać chemiczną usuwając wodę (wzór reakcji: NaHCO3–> Na2CO3).
    6. Teraz w szklance wymieszaj wodę z 1/2 małej łyżeczki soli (ok. 1 g) oraz 1/2 małej łyżeczki węglanu sodu (ok. 1 g).

    Makaron ramen: 100 g mąki chlebowej pszennej, Kansui.

    Przygotowanie:
    1. Do miski wsyp mąkę chlebową i wlej Kansui.
    2. Ugniataj i składaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę i odstaw na 30 minut.
    3. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka.
    4. Za pomocą maszynki do makaronu ponownie rozwałkuj arkusz, a następnie za pomocą krajalnicy w maszynce potnij ciasto na paski o szerokości ok. 4mm.
    5. Makaron gotuj przez 30 s we wrzącej wodzie bez dodatku soli.

  2. Pierwszy raz widzę by ktoś dodawał sodę do makaronu bardziej widzę że dodają chyba ocet nie jestem pewien bo niekiedy tłumaczenie słabo idzie a trochę filmików oglądam o makaronach z Korei czy Japonii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *