JAK ZROBIĆ BULION DO RAMENU! #wantabite #ramen #bulion


Wyświetlenia : 289237

Link do pobrania : Pobierz
want a bite,want a bite?,beata i tetsu,tetsu,kuchnia japońska,kuchnia azjatycka,gotowanie,azjatycka kuchnia,wantabite,wannabite,ramen bulion,ramen wywar,ramen z kurczaka,bulion z kurczaka,rosół,bulion japoński,jak zrobić ramen,ramen w polsce,want a bite ramen,ramen jak zrobić,poradnik ramen,tetsu ramen,tori paitan,bulion toripaitan,tori,wywar mleczny,bulion mleczny

22 odpowiedzi

  1. Pamiętajcie, że bulion nie jest doprawiony. Dopiero w połączeniu z tare (koncentratem smakowym) nabiera ostatecznego kształtu.
     
    Składniki: około 3,5 litra wody (lub więcej), 1 kg kadłubków z kurczaka*, 500 g kurzych łapek*, 3 cebule, 100 g pora, 1 marchewka, 1 ziemniak, cała główka czosnku.

    *Ważne, aby mięso było świeże.
     
    Przygotowanie:
    1.     Do dużego garnka dodaj wcześniej umyte kurze łapki z obciętymi pazurami oraz kadłubki, całość zalej wodą, tak by zawartość garnka była nią przykryta i gotuj przez 30-40 minut.
    2.     Po tym czasie odlej wodę. Tym sposobem usuwasz zanieczyszczenia z mięsa i kości, dzięki czemu Twój bulion będzie czystszy i smaczniejszy.
    3.     Do umytego garnka dodaj ponownie części kurczaka, wlej około 3 litry wody i gotuj przez około 2 godziny na średnim ogniu, bulion powinien bulgotać, aby wydobyć kolagen. Co jakiś czas za pomocą małego sitka zbieraj szumowiny. Pamiętaj też, aby mieszać kości w garnku, aby nie przywarły do dna.
    4.     Po tym czasie dolej około 0,5 litra wody i dodaj obrane warzywa: marchewkę, por, trzy cebule, ziemniaka i główkę czosnku.
    5.     Po godzinie gotowania przelej wywar przez sitko i delikatnie wyciśnij jego resztę z pozostałości mięsa i kości.
    6.     Gotowy wywar możemy wykorzystać od razu lub przelać do mniejszych pojemników i zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *